Receptár.Sk., Grécko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> Receptár.Sk., Grécko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Grécka šošovicová polievka, Miešaný grécky zeleninový šalát so syrom, Losos na grécky spôsob, Baklažánová musaka , Grécka musaka, Pravé grécke zaziky, Roláda na grécky spôsob, Cesnak na grécky spôsob. Recepty zo stránky Receptár.Sk.

Grécka šošovicová polievka
Suroviny:
200 g šošovice, 1 cibuľu, 1 dl olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 3 lyžice rajčinového pretlaku, 2 čili papričky, 1 bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, 1 liter vody.

Príprava:
Nadrobno pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak speníme na oleji, pridáme pretlak, papričky, bobkový list a vopred namočenú, odkvapkanú šošovicu, zalejeme vodou a varíme pokým šošovica nezmäkne. Papričky a bobkový list vyberieme, okoreníme a podľa chuti osolíme.

Pridal(a): Marta a Thena

Miešaný grécky zeleninový šalát so syrom
Suroviny:
700 g rajčiakov, 100 g zelenej papriky, 100 g šalátových uhoriek, 2 reďkovky, 70 g cibule, 200 g ovčieho syra. Nálev: 20 g olivového alebo slnečnicového oleja, šťava z 1 citróna, 40 g jogurtu, čierne korenie, soľ, kôpor.

Príprava:
Umyté rajčiaky pokrájame na štvrtky, papriku na rezance, uhorky, reďkovky a cibuľu na kolieska. Pridáme väčšie kúsky ovčieho syra a zalej nálevom. Šalát premiešame a necháme uležať. Listy šalátu (hlávkového, rímskeho alebo akejkoľvek listovej zeleniny) uložíme ozdobne na pripravený šalát. Môžeme ho ozdobiť aj čiernymi olivami. Podávame ako predjedlo.

Losos na grécky spôsob
Suroviny:
1 kg mrazeného morského lososa, 1 lyžičku soli, 1 dl oleja, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 200 g rajčiakov, 4 zrnká čierneho korenia, 0,25 l hovädzieho vývaru, 75 g rajčiakového pretlaku, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu octu, 3 lyžice červeného vína, 1 lyžicu masla.

Príprava:
Z očisteného, rozmrazeného, umytého a osušeného lososa sa nakrájajú rezy, 200 g na porciu. Nakrájané rezy sa osolia a na rozohriatom oleji z obidvoch strán opečú a vložia do kastróla. Do oleja po opekaní sa vloží na kocky nakrájaná koreňová zelenina, nadrobno nakrájaná cibuľa, rozotretý cesnak, na kúsky nakrájané, olúpané rajčiaky, celé korenie a spolu sa pod pokrývkou dusí (asi 15 minút). Vydusená zelenina sa zapráši múkou, krátko opraží, zaleje vývarom, pridá sa rajčiakový pretlak, dochutí sa soľou, cukrom, octom a povarí. Do pripravenej zeleniny sa vložia opečené rezy lososa, pridá sa víno, maslo, podľa potreby dochutí soľou a spolu dusí domäkka. Vhodné prílohy: varené zemiaky, na porciu rez citróna.

Baklažánová musaka
Suroviny:
4 baklažány, 3 vajcia, 3 paradajky, 3 lyžičky oleja, 1 lyžičku hladkej múky, malý paradajkový pretlak, niekoľko zrniek borievky, nového korenia, koriandru, strúhaný ovčí syr (môže byť strúhaný oštiepok).

Príprava:
Olúpané baklažány pokrájame na kolieska, obalíme ich v múke a opražíme na oleji. Do ohňuvzdornej misy poukladáme vrstvu baklažánov, kolieska paradajok, posypeme rozdrveným korením a soľou, opäť vrstvu baklažánov, prelejeme zriedeným paradajkovým pretlakom v ktorom sme rozmiešali múku a vajcia a strúhaný syr. Zapekáme v rúre asi 20 minút.

Grécka musaka
Suroviny:
Veľký baklažán, mleté hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, rajčinový pretlak, ošúpané rajčiny, mrkvu, cuketu, bazalku, oregano, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku.

Príprava:
Nakrájanú cibuľu speníme na tuku, pridáme mäso, ktoré za stáleho miešania opražíme. Ďalej pridáme postrúhanú mrkvu, na kocky pokrájanú cukinu, nadrobno pokrájaný cesnak, rajčinový pretlak, ošúpané rajčiny, bazalku, oregano, mleté čierne korenie a soľ. Premiešame a krátko podusíme. Baklažán nakrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm, obalíme v hladkej múke, rozmiešanej so soľou, korením, paprikou a opražíme ich z oboch strán v dobre zohriatom tuku. Formu na pečenie vymastíme tukom, na dno dáme vrstvu baklažánov, mäsovú zmes, opäť vrstvu baklažánov, mäsovej zmesi a nakoniec dáme vrstvu baklažánov. zapekáme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia približne 30 minút.

Pridal(a): Janka z Austrálie

Pravé grécke zaziky
Suroviny:
1 šalátovú uhorku, 1 veľký biely jogurt, 6 strúčikov cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, oregano.

Príprava:
Deň vopred si zahustíme jogurt tak, že ho vylejeme na husté sito a necháme odkvapkávať. Neošúpanú uhorku nahrubo nastrúhame, premiešame so zahusteným jogurtom, prelisovaným cesnakom, soľou a koreninami.

Pridal(a): Timea z Rožňavy, Grécko

Roláda na grécky spôsob
Suroviny:
1 bravčovú panenku, 1 rajčinu, 2 cibule, 1 nakladanú štipľavú papriku, syr Feta, syr Eidam, oregano, soľ, mleté čierne korenie, 1 dl Retsiny (grécke víno), 2 nakladané, olúpané rajčiny, 1 brokolicu, 2 zemiaky uvarené v šupke, 2 dl smotany, olivový olej.

Príprava:
Bravčovú panenku narežeme tak, aby vznikol veľký plát mäsa (motýlkujeme). Plát z oboch strán posolíme, okoreníme, posypeme oreganom. Rajčinu, cibuľu a štipľavú papriku pokrájame na malé kocky a položíme na plát mäsa. Na zeleninu podávame kúsky syru Feta. Plát zvinieme do rolády. Položíme na zapekaciu misku, podlejeme vínom Retsina. Nakladané rajčiny rozmixujeme a nalejeme na mäso. Polejeme smotanou, prikryjeme veľkým plátkom syra Eidam. Syr polejeme troškou rozmixovaných rajčín. Posypeme oreganom. Zapekáme v rúre asi 20 minút. Zemiaky pokrájané na štvrtinu osmažíme na olivovom oleji. Brokolicu rozoberieme na ružice a uvaríme v posolenej vode. Zemiakmi a brokolicu poukladáme na tanieri okolo mäsovej rolády preliatej rajčinovým výpekom.

Cesnak na grécky spôsob
Suroviny:
150 g cesnaku, 200 g zeleru, 30 g oleja, citrónovú šťavu, tymian, 5 zrniek čierneho korenia, polovicu bobkového listu.

Príprava:
Očistený cesnak pokrájame na 1 mm hrubé krúžky a zeler nadrobno postrúhame. Pridáme olej, citrónovú šťavu a korenie, podlejeme trochou vriacej vody a udusíme. Necháme vychladnúť a podávame studené s chlebom.

Ďalších 5000 receptov nájdete na Receptár.Sk


Autor/zdroj: Receptár.Sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 08.11.2001