DCT.sk/Recepty, Švajčiarsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Švajčiarsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Švajčiarska omeleta; Bylinkové fondue; Švajčiarske fondue; Ženevské fondue. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Švajčiarska omeleta
Budeme potrebovať:
4 vajcia, 100 g ementálu, 2 lyžice sladkej smotany, 1 čajová lyžička masla, 2 mladé póry, tuk na vyprážanie, 1 lyžica strúhanky, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Ementál nastrúhame, pridáme roztopené maslo, smotanu, rozšľahané vajcia, na kolieska nakrájaný pór, petržlenovú vňať, strúhanku, korenie a soľ. Všetko dobre premiešame, nalejeme do vymasteného a rozohriateho palacinkára a upečieme. Podávame horúce s bagetou alebo bielym chlebom.

Bylinkové fondue
Budeme potrebovať:
300 g ementálu, 4 trojuholníky smotanového taveného syra, 250 ml svetlého piva, 1 lyžica maizeny, 3 lyžice čerešňovice, 4 lyžice nasekaných byliniek (napr. petržlenová vňať, kôpor, pažítka, bazalka).

Postup práce:
Syr nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame. Trojuholníky nakrájame na kúsky. Pivo dáme zovrieť na sporák v hrnci na fondue, postupne pridávame syr a za stáleho miešania varíme, pokiaľ nevznikne rovnorodá masa. Maizenu zmiešame s čerešňovicou a zahustíme tým fondue. Primiešame posekané bylinky. Fondue necháme na variči slabo vrieť.

Švajčiarske fondue
Budeme potrebovať:
200 g ementálu, 400 g greyerského syra, 2 lyžice čerešňovice, 300 ml suchého bieleho vína, 4 čajové lyžičky maizeny, 1 strúčik cesnaku, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, mleté korenie, nastrúhaný muškátový orech.

Postup práce:
Oba druhy syra nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastruháme. Očístíme cesnak, rozpolíme ho a vytrieme ním hrniec na fondue. Maizenu zmiešame s bielym vínom, necháme na sporáku v hrnci na fondue zovireť. Postupne pridávame syr a citrónovú šťavu. Za stáleho silného miešania varíme, pokiaľ sa nevytvorí jednoliata masa. Primiešame čerešňovicu a ochutíme korením a muškátovým orechom. Fondue necháme na variči slabo vrieť. Podávame s bielym chlebom, nakladanými uhorkami alebo zeleninou v octe.

Ženevské fondue
Budeme potrebovať:
500 g ementálu, 3 žĺtky, 120 ml bieleho vína, 120 ml šľahačkovej smotany, strúhaný muškátový orech, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Žĺtky rozšľaháme so smotanou a biele víno dáme v hrnci na fondue na sporák a uvedieme do varu. Ementál nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame, postupne pridávame do hrnca a za stáleho, silného miešania varíme, kým nevznikne rovnorodá masa. Ochutíme mletým korením, soľou, strúhaným muškátovým orechom a fondue ďalej necháme na variči slabo vrieť. Podávame s kockami bieleho chleba.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001