DCT.sk/Recepty, Rumunsko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Rumunsko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Rumunská barania polievka; Hovädzia polievka na rumunský spôsob; Klužská kapusta; Sedmohradský tokáň. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Rumunská barania polievka
Budeme potrebovať:
400 g baranieho mäsa, 4 štipľavé zeleninové papriky, 2 mrkvy, 1 petržlen, 300 g hlávkovej kapusty, 4 paradajky, 1 strúčik cesnaku, 1250 ml vody, zelená petržlenová vňať, čierny chlieb, soľ.

Postup práce:
Na malé kúsky nakrájané mäso vložíme do chladnej vody. Osolíme a varíme na miernom ohni. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu s petržlenom, očistenú kapustu nakrájanú na rezance, olúpané paradajky a nakrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov. Všetko spolu dovaríme a nakoniec dochutíme rozotretým cesnakom a zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno. Podávame s kúskami čierneho chleba opečenými nasucho.

Hovädzia polievka na rumunský spôsob
Budeme potrebovať:
500 g hovädzieho mäsa, pol hlávky kapusty, koreňová zelenina (cibuľa, mrkva, petržlen, zeler), zelená fazuľka, zelená petržlenová vňať, soľ.

Postup práce:
Mäso nakrájame na malé kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Penu, ktorá sa tvorí pri varení, pozberáme. K mäkkému mäsu pridáme očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno, nakrájanú zelenú fazuľku a všetko spolu uvaríme domäkka. Nakoniec do polievky zamiešame nakrájanú kapustu uvarenú osobitne v osolenej vode, trocha ju rozriedime vývarom z kapusty a ochutíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Klužská kapusta
Budeme potrebovať:
175 g bravčového mäsa, 150 g kabanosu, 75 g údenej slaniny, 50 ml smotany, 220 ml mlieka, 100 g cibule, 50 g masti, 140 g ryže, 500 g kyslej kapusty, 50 g tuku na pekáč, 35 g strúhanky na pekáč, červená mletá paprika, soľ.

Postup práce:
Na polovičnej dávke masti opražíme dozlata cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájané mäso, zamiešame papriku, osolíme, podlejeme a dusíme. Na druhej časti masti udusíme kyslú kapustu, spolu s údenou slaninou, ktorú sme nakrájali na kocky. Pekáč vymastíme tukom, posypeme omrvinkami a vrstvíme kyslú kapustu, dusené mäso so šťavou, polodusenú ryžu, na kolieska nakrájanú klobásu, poslednú vrstvu tvorí kyslá kapusta. Všetko zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali kyslú smotanu a dáme do rúry zapiecť. Podávame s varenými zemiakmi.

Sedmohradský tokáň
Budeme potrebovať:
300 g bravčového pleca (alebo stehna), 300 g zadného hovädzieho mäsa, 200 ml bieleho vína, 300 ml sladkej smotany, 1 veľká cibuľa, 50 g bravčovej masti, mletá červená paprika, soľ.

Postup práce:
Na roztopenej masti podusíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme soľ, bravčové i hovädzie mäso nakrájané na prúžky a pomaly dusíme. Keď sa šťava vydusí, podlejeme bielym vínom, posypeme mletou červenou paprikou a udusíme domäkka. Počas dusenia pridáme podľa potreby ešte aj trochu vína. Nakoniec prilejeme sladkú smotanu a ešte trocha povaríme. Podávame so zemiakmi, s ryžou alebo tarhoňou.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001