DCT.sk/Recepty, Mexiko. dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty, Mexiko:" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Jedlá národnej kuchyne

Mexická ryža; Mexický guláš; Mexický závitok z rybieho filé. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Mexická ryža
Budeme potrebovať:
250 g ryže, 200 g mäkkej klobásy, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 100 g sterilizovaného hrášku, 2 cibule, 2 lyžice oleja, mäsový vývar, soľ.

Postup práce:
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v rozpálenom oleji, pridáme sparenú ryžu, opražíme, primiešame paradajkový pretlak a sterilizovaný hrášok. Zalejeme vývarom, osolíme, primiešame olúpanú a nakrájanú klobásu a prikryté dusíme domäkka.

Mexický guláš
Budeme potrebovať:
400 g predného hovädzieho mäsa, 100 g ementálu, 50 g masti, 150 g sterilizovaného hrášku, 2 cibule, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 30 g hladkej múky, mäsový vývar, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na masti a primiešame mäso. Opražíme ho, osolíme, okoreníme a podlejeme mäsovým vývarom. Udusíme do polomäkka. Pridáme nasucho opraženú múku, paradajkový pretlak a dodusíme domäkka. Potom primiešame sterilizovaný hrášok a zohrejeme. Do každej porcie guláša dáme časť nastrúhaného syra a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou.

Mexický závitok z rybieho filé
Budeme potrebovať:
600 g mrazeného rybieho filé, 60 g margarínu, 150 g zelenej papriky, 25 g mrkvy, 20 g zeleru, 20 g petržlenu, 40 g paradajkového pretlaku, 25 g cibule, 30 g hladkej múky, 25 ml vývaru pre biele polievky, 25 ml octu, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ. Rybia fáš: 125 g odrezkov z rybieho filé, 1 vajce, 50 g strúhanky, zelená petržlenová vňať, muškátový kvet, soľ.

Postup práce:
Z rybieho filé nakrájame tenké veľké pláty. Tie slabo posolíme a doprostred každého dávame rybiu fáš a zabalíme, ako závitok. Rybia fáš: Odrezky z rybieho filé jemne pomelieme, pridáme preosiatu strúhanku, nasekanú zelenú petržlenovú vňať, vajcia, muškátový kvet, soľ a všetko dobre premiešame. Omáčka: Cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájame na kolieska, opražíme na tuku, pridáme múku a pripravíme bledú zápražku. Potom pridáme korenie, bobkový list, zalejeme vývarom, pridáme paradajkový pretlak, posolíme a varíme miernym varom asi pol hodiny. Uvarenú omáčku precedíme, prichutíme octom, vložíme závitky a dusíme 10 minút. Ako vložku vkladáme dusenú zelenú papriku. K hotovému jedlu podávame zemiaky alebo ryžu. Závitky môžeme zabaliť do celofánu, aby sa dusením nerozpadli.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001