DCT.sk/Recepty , . dovolenky, dovolenka, zájazd, zájazdy, ubytovanie, ubytovania, kúpeľné, relaxačné pobyty, krajiny, metropola, metropoly, letoviská, letenky, hotel, hotely, penzión, penzióny, chata," /> DCT.sk/Recepty , :" />
  • Letenky
  • Hotely
    Kde
    Príchod
    Odchod
  • Zájazdy
  • Knihy
  • Prenájom áut

Hlavné jedlá

Srbské bravčové rebierko I.; Srbské rizoto; Srbské čufty; Belehradská torta s mandľami. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty

Srbské bravčové rebierko I.
Budeme potrebovať:
400 g bravčového karé, 2 paradajky, 2 zeleninové papriky, 1 lyžica kečupu, 50 g masti, mäsový vývar, nadrobno nakrájaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Rezne umyjeme, nakrájame a naklepeme. Osolíme, okoreníme a na krajoch narežeme, aby sa neskrútili. Na masti opražíme papriku bez jadrovníkov, pridáme rezne a z oboch strán opražíme. Pridáme olúpané, nakrájané paradajky, pokvapkáme kečupom, podlejeme vývarom, zakryjeme a udusíme domäkka. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s dusenou ryžou alebo s hranolkami.

Srbské rizoto
Budeme potrebovať:
350 g teľacieho mäsa (predné) bez kostí, 60 g parmezánu, 100 g margarínu, 100 g cibule, 600 g ryže, 25 g údenej slaniny, 100 g kečupu, 100 g zelenej papriky, 20 g hladkej múky na šťavu, mletá paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup práce:
Na kocky nakrájanú slaninu rozpražíme, pridáme tuk, nadrobno nakrájanú cibuľu, teľacie mäso nakrájané na kocky, zalejeme malým množstvom vriacej vody, posolíme, pokoreníme a dusíme. Keď je mäso polomäkké, odoberieme polovičnú dávku šťavy, túto vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, pridáme kečup, zalejeme vodou a varíme najmenej 30 minút. Touto šťavou polievame každú porciu rizota pri podávaní. Do polomäkkého mäsa pridáme zelenú papriku nakrájanú na rezance, umytú ryžu, potrebné množstvo vody, prevedieme varom a dáme do rúry dusiť domäkka.

Srbské čufty
Budeme potrebovať:
400 g hovädzieho mäsa, 400 g bravčového mäsa, 500 g paradajok, 400 g cibule, 150 ml oleja, 2 vajcia, 2 krajce chleba alebo 1 rožok, 1 lyžica strúhanky, 1 lyžica masla, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky.

Postup práce:
Jednu nakrájanú cibuľu opražíme na 2 lyžiciach oleja. Pridáme pomleté mäso a dusíme 5 minút. Odložíme z ohňa, osolíme a okoreníme. Primiešame namočený chlieb a vajcia. Všetko spolu dobre zamiešame a zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré obalíme strúhankou. Zvyšnú cibuľu nakrájame na plátky, opražíme na oleji a nakoniec opaprikujeme a osolíme. Opraženú cibuľu dáme do hlinenej nádoby, na ňu uložíme mäsové guľky a pridáme 1 lyžicu masla. Navrch rozložíme plátky paradajok. Nádobu vložíme do predhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 1 hodinu.

Belehradská torta s mandľami
Budeme potrebovať:
Cesto: 8 vajec, 120 g mandlí, 70 g múky, 50 g masla, 170 g cukru. Plnka: 500 ml mlieka, 350 g masla, 100 g mandlí, 10 žĺtkov, 35 g múky, 210 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru.

Postup práce:
Mandle necháme prejsť varom, olúpeme a pomelieme. Žĺtky s cukrom vymiešame a pridáme mandle. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej masy. Nakoniec pridáme múku a spolu dobre zamiešame. Tortovú formu potrieme maslom a pomúčime. Nalejeme do nej cesto a pečieme ho v rúre pri teplote 180 oC. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame cukor, žĺtky, múku, vanilkový cukor a postupne prilievame mlieko. Plnku za stáleho miešania pomaly privedieme do varu. Keď vznikne hustejší krém, odložíme ho z ohňa a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame a vmiešame do krému. Vychladnutý tortový korpus prekrojíme na 3 časti. Každú potrieme plnkou a poukladáme ich na seba. Boky a vrch torty takisto potrieme plnkou a ozdobíme mandľami. Hotovú tortu dáme vychladiť do chladničky.


Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.


Autor/zdroj: Recepty z DCT.sk
Text bol naposledy zmenený dňa: 07.11.2001