Neapolské rizoto
Budeme potrebovať:
50 g masla (alebo tuku), 200 ml bieleho vína, 300 g guľatej ryže, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 1000 ml okoreneného mäsového vývaru. Ďalej: 150 g mäsa z mušlí, 150 g krabov (alebo kreviet), 200 ml smotany, 1 malá konzerva zeleného hrášku, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ.
Postup práce:
Maslo rozpálime v hrnci a opražíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ryžu a krátko opražíme. Biele víno vymiešame s paradajkovým pretlakom, pridáme k ryži a neprikryté podusíme. Zalejeme 400 ml mäsového vývaru a neprikryté dodusíme. Počas dusenia postupne dolievame zvyšný vývar. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Pridáme mäso z mušlí, kraby alebo krevety a odkvapkaný hrášok. Zalejeme smotanou, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Povaríme na miernom ohni asi 5 minút. Omáčku zmiešame s hotovou ryžou a podávame.
Makaróny na neapolský spôsob
Budeme potrebovať:
400 g makarónov, 100 g šunky, 50 g údenej slaniny, 100 g nastrúhaného syra, 40 g paradajkového pretlaku, 100 ml bieleho vína, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.
Postup práce:
Makaróny uvaríme v osolenej vode, precedíme a necháme odkvapkať. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, pridáme rozotretý cesnak a opražíme. Posypeme petržlenovou vňaťou, zalejeme paradajkovým pretlakom, ktorý sme rozriedili vínom a chvíľu povaríme. Uvarené makaróny vložíme do vyhriatej misy, posypeme šunkou, zalejeme paradajkovou omáčkou a posypeme nastrúhaným syrom.
Talianske syrové guľky
Budeme potrebovať:
150 g syru Niva, 50 g nastrúhaného ementálu, 100 g tvarohu, 100 g vylúpaných vlašských orechov, 1 lyžica koňaku, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.
Postup práce:
Nivu nastrúhame a spolu s tvarohom pretrieme. Pridáme koňak a nastrúhané vlašské orechy. Osolíme a vymiešame. Z pripravenej zmesy sformujeme guličky, ktoré obalíme nastrúhaným ementálom a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s hranolkami a volským okom.
Karfiol na taliansky spôsob
Budeme potrebovať:
1 väčší karfiol, 30 g parmezánu (ementálu), 1 lyžica octu, 2 lyžice oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 malá konzerva paradajkového pretlaku, 1 zeleninová paprika, 2 lyžice mäsového vývaru, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup práce:
Karfiol očistíme a dáme do osolenej vriacej vody s octom. Varíme na miernom plameni 10 až 12 minút. Cesnak rozotrieme so soľou, speníme na rozpálenom oleji a pokvapkáme vodou, aby nezhorkol. Pridáme zelenú petržlenovú vňať, paradajkový pretlak a mäsový vývar. Okoreníme a povaríme. Zelenú papriku zbavíme jadrovníkov a nasekáme. Polovicu primiešame k paradajkovému pretlaku a takto pripravenou omáčkou polejeme uvarený, ešte horúci karfiol, ktorý ešte posypeme nastrúhaným syrom a druhou polovicou nasekanej papriky.
Kalábrijské rizoto
Budeme potrebovať:
2 kuracie prsia, 50 g masla (alebo tuku), 200 ml červeného vína, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 malá konzerva zeleného hrášku, 1 cibuľa, 300 g guľatej ryže, 1000 ml okoreneného mäsového vývaru, zväzok rozmarínu, 1 lyžica mletej červenej papriky, 1 lyžica karí korenia, mleté čierne korenie, soľ.
Postup práce:
Maslo rozpálime v hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Pridáme kuracie prsia nakrájané na malé kocky a krátko opečieme zo všetkých strán. Pridáme očistené papriky nakrájané na malé kocky a krátko opražíme. Pridáme ryžu a opäť krátko opražíme. Červené víno vymiešame s mletou červenou paprikou, karí a paradajkovým pretlakom a prilejeme k ryži. Primiešame nadrobno nasekaný rozmarín. Zalejeme 400 ml mäsového vývaru a neprikryté varíme na miernom ohni. Počas varenia častejšie premiešame a postupne prilejeme zvyšný mäsový vývar. Asi za 18 až 20 minút je rizoto hotové. Pridáme odkvapkaný zelený hrášok, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, zohrejeme a podávame.
Recepty boli prevzaté zo servera DCT.sk/Recepty. Na jeho stránkach nájdete návod na prípravu tisícok ďalších špecialít.
Cestoviny a bezmäsité jedlá
Neapolské rizoto; Makaróny na neapolský spôsob; Talianske syrové guľky; Karfiol na taliansky spôsob; Kalábrijské rizoto. Recepty zo stránky DCT.sk/Recepty
Benátky, Florencia, Miláno, Rím
Dovolenka/Letoviská
Jadranské pobrežie, Južné Taliansko/Kalábria, Západné pobrežie Talianska
Okolie
Andorra, Áthos, Cyprus, Egypt, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Izrael, Kanárske Ostrovy, Malta, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, San Marino, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Tunisko, Turecko, Vatikán